Bemutatkozás

Kezdőlap  /  Bemutatkozás

Kapcsolat

Mobile: +36309726966

Filozófiám

A bőrművesség számomra játék, öröm és örömszerzés mások számára, kiteljesedés, harmónia, új utak keresése, folyamatos kihívás. A bőr az egyik legősibb természetes anyag, melyet az emberiség feldolgoz és használ minden kontinensen, mind a mai napig. A mesterségben benne van több ezer évnyi tudás, és az emberiség kultúrtörténetének jó része. Alkotáskor ezekhez az évezredes magyar és egyetemes népművészeti hagyományokhoz nyúlok vissza, és értelmezem azt újra a jelen kor igényeinek megfelelve. Legtöbbször egy-egy technikát ragadok ki és azokból építem fel az adott tárgyat, vagy a motívumok gazdag világából merítek ötletet. Célom, hogy a fenntarthatóságot szem előtt tartva, olyan stílusos öltözék kiegészítőket készítsek, melyek az aktuális divat trendektől függetlenül, sokáig hordható és praktikus darabok legyenek.

Technológia

Egy-egy termék elkészítése során nagy hangsúlyt fektetek a megfelelő és kiváló minőségű alapanyag kiválasztására. Az általam felhasznált bőrök nagy részét igyekszem hazai gyártóktól beszerezni, azonban a hazai bőr gyártás nem fed le minden igényt, így import bőrök felhasználására is szükség van. Tárgyaim kivitelezésekor nagyrészt a hagyományos kézműves technikákat (fonás, domborítás, sallang, csontozás, poncolás, fűzés..) alkalmazom kiegészíve a modern bőrdíszműves gépi technológiákkal.

Rólam

Gyermekkorom óta fontos szerepet tölt be az életemben a kreativitás, a szépre, harmóniára való törekvés. A bőrművesség eleinte hobbinak indult, de az évek során a szenvedélyemmé vált. A bőrműves mesterséget Ticzer Beátától (Népművészet Ifjú Mestere) tanultam a Népi Mesterségek és Művészetek Iskolájában Budapesten. Fontosnak tartom, hogy tudásomat folyamatosan fejlesszem különböző szakmai táborokban és tanfolyamokon. Először autodidakta módon majd szakemberektől kitanultam a bőrdíszművességet is, így alakult ki sajátos stílusom mely ötvözi a hagyományos és a modern technikákat. Hálás vagyok, hogy pályafutásom során olyan neves tanítóim vannak, akik nemcsak tudásukkal, hanem emberségükkel és szenvedélyükkel folyamatosan inspirálnak és adnak hitet az utamhoz. 2006-ban csatlakoztam a Zala Megyei Népművészeti Egyesülethez, akikkel azóta rendszeresen részt veszek a Mesterségek Ünnepén.

Tálosi Adrienn

Mestereim

Ticzer Beáta _ Bőrműves
Torma László – Bőr restaurátor
Molnár Imre – Iparművész
Terényi Gyöngy – Iparművész

Tanulmányok

Népi Mesterségek és Művészetek Iskolája – Budapest
2001. Népi játszóházvezető
2001. Közművelődési szakember
2002. Bőrtárgykészítő
2002. Bőrműves
2003. Népi játék- és kismesterségek oktatója
Eötvös Lóránt Tudományegyetem – Budapest
2005. Művelődésszervező szak

Szakmai továbbképzések

Tudásfrissítő tanfolyam – Terényi Gyöngy – Hagyományok Háza, Budapest
Bőrműves előadás sorozat – Torma László – Hagyományok Háza, Budapest
Országos Bőrműves Tábor – Torma László, Molnár Imre, Terényi Gyöngy; Debrecen, Nádudvar
Óbudai Bőrtanoda – Barabás Mária, Budapest

Díjak, elismerések

2020. “Elő népművészet”- XVII. Országos Népművészeti Kiállítás – Nyugat-dunántúli régió díjazott

Kiállítások

2020.  XVII. Országos Népművészeti Kiállítás – Nyugat-dunántúli régió kiállítása

2018. Kéz Mű Remek – Nemzeti Szalon 2018. – Műcsarnok, Budapest

2017. Magyar Kézművesség – 2018 – Mezőgazdasági Múzeum, Budapest

2016. Ifjú Mesterek Remekei – a Népművészet Ifjú Mestere 2016. évi pályázat kiállítása – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, Budapest

2014. Kikészítettük – a XX. éves Országos Bőrműves tábor jubileumi kiállítása – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, Budapest

2008. Magyar Kézművesség – 2008. – Mezőgazdasági Múzeum, Budapest

2007 “Kifordítom, Befordítom” – Országos Bőrműves Kiállítás, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest