Blog

Kezdőlap  /  Fashion & Style   /  Fashion Revolution Week 2021

Fashion Revolution Week 2021

Régebben már írtam itt a Blogban mi is az a Fashion Revolution Week, de úgy érzem ezzel a témával fontos foglalkozni újra és újra, mert egyre égetőbb, hogy cselekedjünk egy jobb és igazságosabb jövőért.

A Fashion Revolution egy globális mozgalom, amely a divatipar fenntarthatóságáért és méltányosságáért szólal fel a világ 90 országában. Bővebben a mozgalomról az oldalukról olvashattok: https://www.fashionrevolution.org/europe/hungary/. Minden évben az április 24. héten tartják a Fashion Revolution hetet.

Mára a fenntarthatóság fogalma eléggé marketing eszközzé silányult. Hirtelen minden fast fashion cég, illetve a kozmetikai márkák is a fenntarthatóságukat fényezik, de ez a gyors „greenwashing”, valljuk be, kissé gyanús. Megjelentek ugyan fenntartható kollekcióik, de emellett ugyanúgy megmaradtak az eddig árult silány termékeik, melyeket most is távol keleten etikátlan módon állítanak elő.

Nem hiszek abban, hogy létezne teljesen fenntartható megoldás. Abban hiszek, hogy tudatossággal, gondolkodással, innovációkkal érhető csak el kis lépésekben és ha mindenki tenne egy kicsit is azért, hogy jobb legyen, óriásit léphetnénk előre. A változásnak nemcsak az tervezői oldalról kell elindulnia, hanem a vásárlók oldaláról is. Ehhez azonban hosszú út vezet.

Régebben az emberek évekig hordtak egy cipőt, kabátot, táskát. Nem csak azért, mert nem volt pénzük újat venni, hanem azért is, mert minőségibb anyagokból volt előállítva, ezáltal hosszabb élettartamúak voltak. Aztán jött a Fast Fashion és mára felnőtt úgy egy vagy már két generáció is, akik számára a ruha és az öltözék kiegészítő már nem érték, hanem egy gyorsan eldobható olcsó valami. És nem is tud érték lenni, hiszen silány minősége miatt nem is tudják azt sokáig viselni. A Fashion Revolution mozgalom abban is elhivatott, hogy a következő generációkat új tudatosabb fogyasztói magatartásra neveljék. Ezeket oktató anyagokat, iskolákba is szeretnék eljuttatni.

Szeretnék azon márkák közé tartozni, akik segítenek elindítani egy változást és átlátható, fenntartható módon szeretnének működni, ezért összegyűjtöttem, hogy ennek érdekében én milyen dolgokra figyelek oda:

  • Termékeimet én magam tervezem és készítem.
  • A tervezés során a funkcionalitás és a minőségi anyagválasztás mellett, fontos szempont számomra, hogy olyan kiegészítőket alkossak, melyek nem az aktuális divattrendekhez igazodnak, hanem beilleszthetők legyenek többféle ruhatárba is, így nem csak egy szezonra szólnak.
  • Igyekszem a legtöbb tárgyat növényi cserzésű bőrből készíteni, mert ez a cserzési eljárás a legkörnyezetkímélőbb. Sajnos Magyarországon már csak egy bőrgyártó létezik a Simontornyai, így import bőrökre is szükség van. A magyar bőrkereskedésekben szerencsére hozzá lehet jutni olyan import bőrökhöz is, melyek megmaradt raktárkészletekből származnak, így ezek az alapanyagok nem a kukában végzik.
  • Folyamatosan kutattam azokat a gyártókat is, akik olyan garanciákkal rendelkeznek, melyek bizonyítják, hogy maguk is átlátható szervezetek és fenntartható módon működnek. Nemrég sikerült is ilyen bőrt beszereznem és alig várom, hogy dolgozhassak belőle. Olaszországban létrejött egy konzorcium, mely ezeket a fenntartható manufaktúrákat tömöríti egy szervezetbe. Bővebben itt olvashattok róluk: https://www.pellealvegetale.it/en/
  • A bőrhulladékokat is igyekszem felhasználni ékszerekhez vagy kézműves foglalkozásokhoz, ill. a már semmire sem használható bőrhulladékokat, ragasztós és festékes dobozokat…veszélyes hulladékként megfelelő hulladékkezelőkhöz juttatom el.
  • Újrahasznosított bőröket (pl. second hand boltokban vásárolt bőr ruhák), és segédanyagokat (cipzár, mágneszár, bélés…) is egyre többet használok. Ezeket a termékleírásoknál is jelzem.
  • A bélésanyagokat olyan helyekről szerzem be, melyek megmaradt raktárkészleteket árusítanak ki.
  • Csomagolásnál ügyelek arra, hogy ne új dobozokat, csomagolóanyagokat használjak, hanem újrahasznosítsam pl. azokat a dobozokat melyekhez én is valamilyen vásárlás során jutottam hozzá. Persze ez nem olyan trendi és szép, de számomra fontosabb, hogy kevesebb szemetet termeljek, hiszen ezek a csomagolóanyagok legtöbbször úgyis a kukában végzik.
  • És nem utolsó sorban folyamatosan töröm a fejem, mivel lehetne még többet tenni, bolygónk megóvásáért, ezért is csatlakoztam 2019-ben a 10 Millió Fa csapatához, akikkel azóta több faültetési akcióban is részt vettem és a jövőben is részt veszek majd.

A Fashion Revolution mozgalomhoz bárki csatlakozhat magánemberként és tervezőként egyaránt. Hogy hogyan, arról részletes tájékoztatót olvashatsz Mengyán Eszter  FB oldalán: https://www.facebook.com/holyduckblog/posts/301147594917225