Blog

Kezdőlap  /  Fashion & Style   /  Föld Napja_2022
föld napja

Föld Napja_2022

“A világ erőforrásai elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki szükségleteit, de nem elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki mohóságát.”
Mahatma Gandhi

A FÖLD NAPJA és a Divatforradalom Hete (Fashion Revolution Week) alkalmából szeretnék betekintést nyújtani, hogyan működik ma a bőrgyártás, milyen tévhitek vannak ezzel kapcsolatban és Te mint vásárló, mit tehetsz az etikátlanul működő gyárak működése ellen.

Köztudott, hogy a divatipar a harmadik legszennyezőbb iparág a világon. Ezen belül a bőripar is, hiszen rengeteg vizet és vegyi anyagokat használnak fel a bőrgyártás során. Sajnos nagyon sokan etikátlannak is vélik a valódi bőrgyártást, mert azt feltételezik, hogy azért tenyésztik az állatokat, hogy azokból táska és cipő készüljön. Ez nem egészen így van. A marha, juh és disznóbőrök az élelmiszeripar melléktermékei, mondhatnánk hulladéknak is, ezek kerülnek a bőrgyártókhóz, így a lenyúzott bőrökből nem szemét, hanem használati tárgyak készülnek, melyek ráadásul tartósak. Ha nem dolgozná fel a bőripar ezeket a nyers bőröket, akkor a megsemmisítésük nagyobb környezetkárosítást okozna mintha feldolgoznák őket. És ha már az állat az életét adta értünk, akkor minden egyes részét meg kell becsülni és fel kell használni.

Természetesen vannak olyan egzotikus állatok, amiket tényleg azért, ölnek meg, hogy valóban luxuscikkek készüljenek akár a bőrükből , akár a szőrükből és amit teljes mértékben elitélendőnek tartok. Tény, hogy az állattenyésztés miatt, rengeteg őserdőt vágtak/vágnak ki.  Rengeteg állatot vágnak le azért, hogy megegyük és közben a bőripar sem tud már mit kezdeni azzal a mennyiségű alapanyaggal, ami ezáltal keletkezik. Tehát már az állattenyésztésnél kellene a határokat meghúzni. Ezzel csak úgy tudunk szembeszállni, ha kevesebb húst fogyasztunk. Nem hiszem, hogy a teljes veganizmus a megoldás, inkább a tudatos táplálkozás/vásárlás és a mohóságunk visszaszorítása.

De térjünk vissza a bőrgyártásra. Mint minden iparágban, ebben is a haszonszerzés, a természeti és emberi erőforrás kizsákmányolása tapasztalható, főleg a távol keleti országban. Ezekben a bőrgyárakban gyakori a gyermekmunka és a cserzés során felhasznált vegyi anyagok használata sincs szabályozva. Az állatok melyek a vágóhídra kerülnek, kegyetlenségeknek vannak kitéve. Ha nem szeretnéd támogatni ezeket a bőrgyárakat akkor, úgy tudsz tenni elenne, hogy nem vásárolsz a fast fashion cipő és táska hálózatok boltjaiban, ugyanis ezek az üzletláncok, azért tudják a valódi bőr termékeiket elérhető áron kínálni, mert a kizsákmányolásnak köszönhetően olcsó az alapanyag és az előállítás is.

Az európai bőrgyártók szerencsére sokkal jobban le vannak szabályozva és ebben az iparágban is rengeteg az innováció, így próbálnak egyre fenntarthatóbb módon működni. Olyan technológiákat vezetnek be, melyekkel kevesebb vizet kell felhasználniuk és a bőrgyártásból maradt hulladékok kezelésére is fejlesztettek/tenek ki megoldásokat.

Európában Olaszország és Spanyolország a bőrnagyhatalom. Évszázados hagyománya van itt a bőrgyártásnak. Létrejöttek olyan konzorciumok,mint például a Consorzio Vera Pelle Italiana, melyek garanciát vállalnak arra, hogy a partnereik átlátható szervezetek, melyek igazolni tudják az alapanyag eredetét és kizárólag növényi cserzésű bőröket állítanak elő.

Magyarországon sajnos mára csak a Simontornyai Bőrgyár maradt meg, ill. most már inkább kisebb manufaktúrává zsugorodott. Kiváló minőségű bőröket készítenek, főként növényi cserzéssel.

Egyre többen lesznek vegánok a fent említett okok miatt és engem is egyre többet ér negatív kritika, hogy miért nem használok „vegán bőrt” .

Nos a válaszom, azért nem, mert a „vegán bőr” nem más, mint műbőr, azaz műanyag, ami kőolajszármazékokból készül. Az alapanyag előállítása is már eleve környezetre ártalmas, de a viselése is, hiszen nagyon gyorsan tönkremegy és sokszor már hordás közben szétfeslik elhullajtva rengeteg mikroműanyagot. Lebomlani pedig nem bomlik le.

Szerencsére rengeteg kísérlet van arra, mivel válthatnák ki a valódi bőrt természetes anyagokkal.

Mára már ismert lett a gombabőr, az almabőr, a kaktusz és az ananász bőr, melyek külső megjelenésükben megtévesztésig hasonlítanak a valódi bőrhöz, de még nem telt el annyi idő a feltalálásuk óta, hogy bizonyítsák, hosszú távon is valóban rendelkeznek-e azokkal a tulajdonságokkal, mint a valódi bőr ill. még meg kell azt is említeni, hogy ezeket a növényi anyagokat sok esetben valamilyen hordozófelületre viszik fel, amik legtöbbször műanyagok. Továbbá a növényi alternatívák még abban sem bizonyítottak, hogy az a rengeteg technika melyet a bőrművesség magában foglal kivitelezhető-e ebből az anyagból.

Azt gondolom a megoldás nem a bőripar megszüntetése, hanem a szemlélet váltás, ami már a nagyipari állattartásnál kezdődik. Először is nincs ennyi állatra szükség, mert jóval kevesebb hús és tej is bőven ellátná az emberiséget. Az állatok szabad tartása mind etikusabb és fenntarthatóbb lehetne, hiszen nem kéne annyi takarmány nekik, ezért nem kéne erdőket írtani….Én a fenntartható forrásból származó valódi bőr és a növényi alapú alternatív bőrök használatával értek egyet.

És mit tud tenni egy átlagember? Elsősorban tudatossággal, felelős döntésekkel, hiteles forrásokból származó információszerzéssel.

Remélem hasznos volt ez rövid összefoglaló a bőrgyártás világáról és segítséget nyújthat abban, hogy a jövőben tudatosabban tudjatok bőr kiegészítőket vásárolni.

Amennyiben érdekel Benneteket a fenntartható divat ajánlom figyelmetekbe Mengyán Eszter oldalát, ahol nagyon sok érdekességet és praktikát olvashattok a témában.

Látogasd meg a webshopom és nézd meg, milyen fenntartható termékeket készítek ezzel a szemlélettel.